Zes pro tips om alles uit Odoo te halen

Of je nu al jaren gebruikmaakt van Odoo, of pas net kennismaakt met dit ERP-systeem; er valt altijd nog genoeg te ontdekken. Daarom geven Odoo experts van Dynapps in deze blog hun pro tips zodat jij het maximale uit Odoo kan halen en de software optimaal kan benutten. Lees je mee?

Tip 1: Loop niet te hard van stapel

Satish Sewnarain komt als projectmanager van Dynapps regelmatig bij bedrijven over de vloer. Het valt hem op dat men vaak niet kan wachten om aan de slag te gaan met de implementatie van Odoo. Hoewel dat een positief gegeven is, trapt Satish toch vaak eerst even op de rem en daar heeft hij een goede reden voor: “Voordat je processen gaat implementeren, moet je eerst bedenken of je ze kunt optimaliseren. Kan het efficiënter? Is het proces duurzaam? Past het bij de bedrijfsstrategie? Soms moet je eerst even op de rem trappen, reflecteren en dan pas doorgaan. Dat geeft vaak het beste resultaat.”

Tip 2: Vermijd overbodige Odoo modules

Odoo biedt een breed scala aan modules voor verschillende bedrijfsprocessen, maar dat betekent niet dat je ook van iedere module gebruik moet maken. Shiva Jaggan, Business Consultant en Odoo expert bij Dynapps, adviseert dan ook om enkel gebruik te maken van modules die het beste passen bij jouw bedrijfsprocessen. "Dat is een stuk efficiënter." 

Tip 3: Automatiseren en personaliseren

Odoo heeft verschillende functies om processen te automatiseren. Zo kun je onder andere facturen automatisch genereren en e-mailcampagnes automatiseren. Door hier slim gebruik van te maken kun je repetitieve taken aanzienlijk verminderen. Een andere manier om efficiënter te werken is om je dashboards te personaliseren. Shiva: “Zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie in één oogopslag kunt zien. Dit zal jou helpen bij het nemen van datagedreven beslissingen en het monitoren van de bedrijfsprestaties.”

Tip 4: Train de Odoo trainer

De vierde tip komt van Ben Giesen, sales manager Nederland bij Dynapps. Train de trainer is zijn advies. Zorg ervoor dat iemand binnen jouw organisatie wordt opgeleid tot Odoo expert, zodat deze persoon zijn of haar kennis en vaardigheden kan overdragen aan de rest van het team. Hierbij is het van belang dat deze zogeheten ‘trainer’ veel kennis heeft van bedrijfsprocessen, maar ook in staat is om kennis op een heldere manier over te dragen aan de rest van het team.

Tip 5: Verwijder andere business apps

Rob Marinussen, software consultant bij Dynapps, heeft een duidelijk advies voor Odoo gebruikers: gooi andere business apps eruit en zet al je bedrijfsprocessen in Odoo. Waarom zou je nog met Salesforce, Asana of Slack werken, wanneer deze functionaliteiten ook allemaal in Odoo zitten? Door te werken in één systeem met één database, worden alle bedrijfsprocessen met elkaar verbonden en daardoor kun je slimmer, sneller en efficiënter werken.

Tip 6: Voer tijdig updates uit

Odoo brengt ieder jaar een nieuwe versie uit van Odoo ERP. In de nieuwe release worden bestaande modules verbeterd en/of uitgebreid. Daarnaast worden nieuwe modules gelanceerd. Anouk Kerssens, Business Consultant bij Dynapps, adviseert Odoo gebruikers minstens één keer per drie jaar een upgrade uit te voeren: “Een upgrade kan ervoor zorgen dat je nieuwe bedrijfsprocessen in Odoo kan uitvoeren, maar ook dat je niet langer maatwerk nodig hebt, omdat dit nu onderdeel is van de standaard functionaliteiten.”

Ontdek de mogelijkheden van Odoo

Maak jij op dit moment gebruik van losse softwarepakketten? Of ben je ontevreden over jouw huidige ERP-oplossing? Odoo helpt jouw bedrijf om alle processen te optimaliseren en te digitaliseren en dat allemaal in één gebruiksvriendelijk ERP-pakket.

Over de ERP software van Odoo

De ERP (Enterprise Resource Planning) software van Odoo helpt jou om alle processen binnen jouw organisatie te optimaliseren en digitaliseren. Odoo biedt een breed scala aan toepassingen voor bedrijven, zoals CRM, boekhouding, project- en voorraadbeheer en e-commerce. Het is een volledig geïntegreerde oplossing met een modulair ontwerp, waardoor je klein kunt beginnen en geleidelijk aan meer modules kunt toevoegen wanneer daar behoefte aan ontstaat. In Nederland is Odoo misschien nog niet zo bekend; in de rest van de wereld wel. Odoo, van origine een Belgische tech-unicorn, heeft wereldwijd twaalf miljoen gebruikers. 

Ontdek de mogelijkheden van Odoo voor jouw bedrijf

Wanneer je slim gebruikmaakt van een ERP-systeem, levert dat vele voordelen op voor jouw organisatie. De efficiëntie en productiviteit gaan omhoog, terwijl de kosten omlaag gaan. Daarnaast leidt een ERP-systeem vaak tot betere besluitvorming en een hogere klanttevredenheid. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Wij denken graag met jou mee over jouw bedrijfsbeheer en hoe je jouw bedrijfsprocessen het beste kan inrichten binnen Odoo. Dynapps heeft zes vestigingen in Nederland en België en is 's werelds grootste Odoo partner. 

SAMEN AAN DE SLAG?

De Odoo Gold Partner voor jou!

Als trotse Odoo Gold Partner staan we voor jou klaar met een team vol expertise in jouw specifieke sector.