Van pedalen naar pioniers: Cyclis Bike Lease's succesverhaal

In deze eerste aflevering van Dynapps' videocast 'Dusk till Data' ontdekken we het verhaal van Cyclis Bike Lease, de Belgische pionier en marktleider in fietsleasing. Wat begon als een kleinschalig concept, groeide in tien jaar uit tot een toonaangevende speler met een omzet van € 48 miljoen en een vloot van meer dan 35.000 fietsen, aangedreven door een efficiënt team van 40 medewerkers. Co-founders Bart Criel en Geoffrey Van der Holt delen hun succesverhaal en benadrukken het belang van een digital-first mindset en de rol van externe expertise.

 
 


Hoe het voor Cyclis Bike Lease allemaal begon

Cyclis Bike Lease werd opgericht in 2014 door Bart Criel, Joep Kempen, Gie Kempen en Geoffrey Van Der Holt. Bart, met een achtergrond als Project Engineer en Business Strategist, zag samen met zijn medeoprichters een unieke kans in de opkomende markt voor fietsleasing. Wat begon als een gedeelde passie voor fietsen en een visie om duurzame mobiliteit te bevorderen, groeide uit tot een innovatieve zakelijke onderneming.

"We merkten al snel dat er in België een groeiende behoefte was aan flexibele en duurzame mobiliteitsoplossingen, vooral onder bedrijven die hun werknemers een aantrekkelijker mobiliteitsaanbod wilden bieden."

Bart CrielCo-founder Cyclis Bike Lease
Een digital-first mindset en de kennismaking met Odoo

Een van de sleutels tot het succes van Cyclis Bike Lease was hun vroege adoptie van een “digital-first” mindset. Bart en Geoffrey beseften al snel dat om hun bedrijf efficiënt te kunnen schalen, ze vanaf het begin moesten inzetten op een sterk digitaal fundament. Dit betekende dat ze hun bedrijfsprocessen moesten automatiseren en digitaliseren om snel te kunnen groeien.

"Odoo was een logische stap. Het biedt de flexibiliteit en schaalbaarheid die Cyclis Bike Lease nodig had om onze complexe leaseprocessen te beheren. We konden verschillende bedrijfsfuncties zoals facturatie, klantenbeheer en voorraadbeheer meteen integreren in één platform."

Bart CrielCo-founder Cyclis Bike Lease

Dankzij de implementatie van Odoo kon Cyclis Bike Lease hun processen optimaliseren, wat hen in staat stelde om snel te schalen en hun vloot uit te breiden. Dit digitale fundament speelde een cruciale rol in hun snelle groei en de succesvolle uitrol van hun fietsleaseprogramma.

Nood aan externe expertise voor een geslaagde implementatie

Toen Cyclis Bike Lease begon te groeien, werd het al snel duidelijk dat ze externe expertise nodig hadden om hun digitale infrastructuur verder te ontwikkelen en te optimaliseren. Dit leidde tot hun samenwerking met Dynapps, een toonaangevende expert in Odoo-implementaties.

Dynapps speelde een essentiële rol in de digitale transformatie van Cyclis Bike Lease. Ze hielpen bij het finetunen van de Odoo-implementatie en zorgden ervoor dat alle processen soepel verliepen, zelfs toen het bedrijf snel begon te groeien. Dankzij Dynapps kon Cyclis Bike Lease hun digitale strategie naar een hoger niveau tillen.

De uitdagingen bij het schalen van je bedrijf

"Schalen is niet alleen een kwestie van meer doen; het gaat om slimmer werken, processen stroomlijnen, en altijd blijven verbeteren."

Geoffrey Van der HoltSales Manager Dynapps

Het schalen van een bedrijf brengt altijd uitdagingen met zich mee, en Cyclis Bike Lease was hierop geen uitzondering. Waar ze in het begin een vloot hadden van slechts enkele honderden fietsen, moesten ze hun processen aanpassen om een vloot van meer dan 30.000 fietsen te beheren.

Cyclis Bike Lease slaagde erin om deze uitdagingen te overwinnen door strategisch te investeren in hun digitale infrastructuur en door nauw samen te werken met hun partners. Hun schaalbare aanpak en focus op automatisering zorgden ervoor dat ze niet alleen konden groeien, maar ook hun positie als marktleider konden consolideren.

Klant is koning

Het verhaal van Cyclis Bike Lease is een inspirerend voorbeeld van hoe een sterk idee, gecombineerd met de juiste digitale strategie en partnerschappen, kan leiden tot groot succes. Terwijl Cyclis Bike Lease blijft groeien en nieuwe markten verkent, blijft hun focus op duurzaamheid en innovatie centraal staan. Hun samenwerking met Dynapps en het gebruik van Odoo waren cruciale factoren in hun transformatie van een start-up naar een marktleider.

"Onze prioriteit tijdens ons hele groeitraject is altijd de klant geweest. Door onze visie op digitalisering en automatisering hebben we processen kunnen stroomlijnen, wat bijdraagt aan een sterkere klantrelatie. Zo kunnen onze medewerkers zich richten op wat echt belangrijk is."

Bart CrielCo-founder Cyclis Bike Lease


Ontdek al onze referenties en succesverhalen!​