Odoo versus AFAS: een vergelijking tussen twee ERP-systemen

Een ERP-systeem automatiseert en verbindt de belangrijkste bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Dit werkt tijdbesparend en voorkomt menselijke fouten. Je krijgt inzicht in het totale bedrijfsproces, controle vanuit één systeem en kunt daardoor efficiënter werken. Wie wil dat nu niet?

Het kiezen van het juiste ERP (Enterprise Resource Planning) systeem is dan ook een belangrijke beslissing. Je gaat tenslotte de werkwijze binnen jouw organisatie veranderen. Pak het daarom slim aan. Lees je in, bereid je voor en laat je informeren door professionals. 

Welk ERP-systeem kies je?

Een ERP (Enterprise Resource Planning) systeem helpt jou daarbij, want deze automatiseert en verbindt de belangrijkste bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Met de juiste ERP software creëer je een betere workflow, waardoor je als organisatie slimmer, sneller en efficiënter gaat werken. 

Wanneer je op zoek gaat naar een ERP-systeem, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Welke functionaliteiten zijn voor jouw organisatie belangrijk, nu én in de toekomst?
  • Is het ERP-systeem gebruiksvriendelijk?
  • Hoe zit het met training en ondersteuning?

Er zijn verschillende ERP-systemen om tussen te kiezen. Denk maar eens aan SAP, Oracle of Microsoft Dynamics 365. Het zijn bekende namen die bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Ieder ERP-systeem heeft zijn eigen kenmerken. Daardoor is het ene systeem beter geschikt voor grote bedrijven en multinationals, terwijl de ander beter past bij kleine tot middelgrote bedrijven. AFAS en Odoo vallen in die laatste categorie. De ERP-software oplossingen van zowel AFAS als Odoo zijn duidelijk afgestemd op de behoeften van het midden- en kleinbedrijf.

In deze blog vergelijken we Odoo dan ook met AFAS, omdat de systemen zich allebei richten op het midden- en kleinbedrijf in Nederland en België. 

Wat is AFAS eigenlijk?

Met de ERP-software van AFAS kun je bedrijfsprocessen beheren en automatiseren. AFAS is sterk in HRM, payroll en financieel management. Het biedt ook modules voor projectmanagement, CRM, en logistiek. AFAS heeft een sterke focus op de Nederlandse en Belgische markt en voldoet aan specifieke lokale wettelijke vereisten en normen. In januari 2024 had AFAS bijna 13.000 klanten en 1.4 miljoen unieke gebruikers. AFAS scoort heel goed op klantvriendelijkheid.

Wat is Odoo eigenlijk?

Odoo, van origine een Belgische tech-unicorn, helpt jou om alle processen binnen jouw organisatie te optimaliseren en te digitaliseren. Het is een volledig geïntegreerde oplossing voor bedrijfsbeheer, inclusief modules voor boekhouding, verkoop, inkoop, CRM, productie, voorraadbeheer en ga zo maar door. Odoo heeft een modulair ontwerp, waardoor je klein kunt beginnen en geleidelijk aan meer modules kunt toevoegen wanneer daar behoefte aan ontstaat. In Nederland is Odoo misschien nog niet zo bekend; in de rest van de wereld wel. De ERP-software heeft maar liefst twaalf miljoen gebruikers wereldwijd. 

De belangrijkste onderdelen per ERP-systeem

De belangrijkste onderdelen van AFAS software zijn Finance, HRM (Human Resource Management) en workflows. Daarnaast zijn er nog andere onderdelen waaruit het ERP-pakket bestaat. Hierbij kun je denken aan CRM, projecten en ordermanagement.

Met Odoo vervang je in één keer twintig bestaande apps, zoals Salesforce, Asana, Shopify. In het overzicht hieronder zie je alle 24 apps van Odoo


Wil je graag meer weten over één van de twee ERP-systemen? Vraag het dan na bij de ERP-leverancier of jouw implementatiepartner. Een ERP-implementatiepartner helpt jouw organisatie bij de implementatie, configuratie en optimalisatie van de ERP-software. Zo kun jij het ERP-systeem pas echt volledig benutten en er alles uithalen wat erin zit!

Wat doet een ERP-implementatiepartner?

Zowel AFAS als Odoo hebben diverse implementatiepartners en zo’n partner is ontzettend waardevol om verschillende redenen.

  • Ze hebben de ervaring en expertise in huis om het implementatieproces van de software binnen jouw organisatie soepel(er) te laten verlopen.
  • Door de efficiënte aanpak en het gebruik van best practices wordt de implementatietijd aanzienlijk verkort.
  • De partners bieden training en ondersteuning, zodat jouw medewerkers niet alleen goed van start gaan, maar te allen tijde terecht kunnen met vragen en problemen.
  • Implementatiepartners kunnen risico’s vroegtijdig signaleren en aanpakken.

Ontdek de mogelijkheden van Odoo

Maak jij op dit moment gebruik van losse softwarepakketten? Of ben je ontevreden over jouw huidige ERP-oplossing? Odoo helpt jouw bedrijf om alle processen te optimaliseren en te digitaliseren en dat allemaal in één gebruiksvriendelijk ERP-pakket.

De belangrijkste voordelen van Odoo zijn:
  • Odoo is modulair; je implementeert alleen de modules die je nodig hebt.
  • Odoo biedt integraties met verschillende andere tools, zoals Amazone en Bol.com.
  • Odoo is zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. 
  • Odoo is betaalbaar en schaalbaar.
De belangrijkste voordelen van AFAS zijn:
  • Bij AFAS kun je volledig in de cloud werken via een app of op het web.
  • Eenmalige invoer van data en dagelijkse back-up.
  • Je betaalt een vast bedrag per maand en je kunt na 1 jaar dagelijks opzeggen.
  • Innovaties in de software worden voortdurend toegevoegd.
  • AFAS is een Nederlandse software partner; de data staat in Nederland volgens de Nederlandse wetgeving.
ERP-kosten per systeem
  • Voor Odoo betaal je 37,40 euro per gebruiker per maand voor een gepersonaliseerde omgeving van Odoo met toegang tot alle apps.
  • Voor AFAS betaal je 59,- per maand voor twee gebruikers voor alle functionaliteiten van AFAS.

Dit zijn de ERP-kosten wanneer je de systemen helemaal zelf inricht. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Alleen dan kun je het maximale uit jouw ERP-systeem halen. Wil je hier liever een expert voor inschakelen? Kies dan voor begeleiding van een ERP-implementatiepartner. Houd er wel rekening mee dat de ERP-kosten in dit geval aanzienlijk hoger zijn. Je betaalt namelijk niet alleen voor de ERP-software, maar ook voor een uitgebreide analyse vooraf, de implementatie en voor dagelijkse ondersteuning.

Investeren in een ERP-systeem

Hoeveel je als organisatie kwijt bent aan de implementatie van AFAS of Odoo is afhankelijk van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan: 

  • Bedrijfsgrootte: grotere bedrijven hebben vaak complexere processen.
  • Complexiteit van de bedrijfsprocessen: unieke processen vereisen maatwerk, wat de kosten kan verhogen.
  • Bestaande IT-structuur: moet het IT-systeem worden geïntegreerd binnen een bestaande IT-structuur?
  • Planning: hoeveel tijd is er? Als er haast bij geboden is, gaat de prijs vaak ook omhoog.

Zoals je ziet, kan de hoogte van de investering in een ERP-systeem enorm verschillen per bedrijf. Een multinational met meerdere locaties, ingewikkelde bedrijfsprocessen en veel maatwerk zal een hoger ERP-budget opzij moeten zetten dan een klein bedrijf met eenvoudige bedrijfsprocessen. 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Odoo en AFAS?

1. Flexibiliteit

Odoo is een open-source platform, wat betekent dat het in de basis vrij beschikbaar is. 
Bedrijven kunnen de software dan ook aanpassen aan hun specifieke behoeften.
AFAS is daarentegen een gesloten systeem. Hierdoor zijn de aanpassingsmogelijkheden beperkt. Dit kan beperkend zijn voor bedrijven met specifieke wensen. 

2. Gebruiksvriendelijkheid

Odoo heeft een heel moderne en gebruiksvriendelijke interface, terwijl AFAS wat traditioneler is. Odoo is hierdoor toegankelijker voor zowel technische als niet-technische gebruikers. 

3. Ondersteuning

AFAS bekend om zijn uitstekende klantenservice en support. Zo zijn er dagelijks 75 medewerkers bezig met vraagstukken van klanten. Odoo werkt met geautoriseerde Odoo-partners zoals Dynapps. Deze bieden niet alleen consultancy, maar ook support voor klanten. Odoo heeft bovendien een grote, internationale community die erg actief is op bijvoorbeeld forums.

4. Integraties

Odoo is sterk in het bieden van integraties met externe tools en platforms als Amazon en eBay. AFAS is heel erg gericht op de Nederlandse markt en biedt daarom integraties met Nederlandse tools en diensten.

ERP-systeem gekozen? Dan begint het pas!

Wanneer je eindelijk de knoop hebt doorgehakt en je hebt een ERP-systeem gekozen, begint het pas: de implementatiefase. Een ERP-systeem implementeren is een ingrijpende overstap en vraagt een flinke (tijd)investering. Je bent bovendien afhankelijk van diverse factoren: het juiste pakket, één of meer kundige consultants, draagvlak binnen de eigen organisatie en een goede projectplanning. Een ERP-implementatiepartner als Dynapps biedt in zo’n geval uitkomst. Deze biedt de benodigde expertise, ervaring en ondersteuning om de ERP-software succesvol in een organisatie te integreren. Houd er wel rekening mee dat het een partner is. Dat betekent dat je het samen zal moeten doen. Pak je het goed aan? Dan betaalt een goede voorbereiding zich dubbel en dwars terug. Succes!

SAMEN AAN DE SLAG?

De Odoo Gold Partner voor jou!

Als trotse Odoo Gold Partner staan we voor jou klaar met een team vol expertise in jouw specifieke sector.