Odoo of Exact: welk ERP-systeem kies jij?

Een ERP-systeem automatiseert en verbindt de belangrijkste bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Hierdoor krijg je inzicht in het totale bedrijfsproces en daardoor kun je efficiënter werken. Wil jij jouw bedrijf ook klaarmaken voor de toekomst? Dan is een goed ERP-systeem onmisbaar.

Het kiezen van het juiste ERP (Enterprise Resource Planning) pakket is een ingrijpende beslissing. Je gaat tenslotte belangrijke bedrijfsprocessen als facturatie en voorraad aan elkaar koppelen en hiermee de werkwijze binnen jouw organisatie veranderen. Pak het daarom slim aan. Lees je in, bereid je voor en laat je informeren door professionals. 

Hoe beoordeel je een ERP-systeem?

Het aanbod van ERP-systemen in Nederland en België is groot. Daarom is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welke datastromen wil je beheren?
  • Welke functionaliteiten zijn voor jouw organisatie belangrijk, nu én in de toekomst?
  • Is het ERP-systeem gebruiksvriendelijk?
  • Hoe zit het met training en ondersteuning?

Ieder systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het gaat erom dat je een ERP-systeem uitkiest dat past bij jouw organisatie en toekomstplannen.

Welke ERP-systemen zijn er allemaal?

Het allereerste ERP-systeem ooit werd gelanceerd in 1973. SAP R/1 was een financiële softwaretoepassing, ontwikkeld door het Duitse bedrijf SAP. Hoewel er sindsdien heel veel ERP-systemen zijn opgericht (denk maar eens aan Oracle of Microsoft Dynamics 365) staat dit softwarebedrijf nog altijd bekend als pionier op het gebied van ERP-software. 

Ieder ERP-systeem heeft zijn eigen kenmerken. Daardoor is het ene systeem beter geschikt voor grote bedrijven en multinationals, terwijl de ander beter past bij kleine tot middelgrote bedrijven. AFAS en Exact bedienen met hun ERP-software oplossingen allebei het midden- en kleinbedrijf.

Odoo versus Exact

In deze blog vergelijken we Odoo dan ook met Exact, omdat de systemen zich allebei richten op het midden- en kleinbedrijf. 

Wat is Odoo eigenlijk?

Odoo is van origine een Belgische tech-unicorn. De Odoo software helpt jou om alle processen binnen jouw organisatie te optimaliseren en te digitaliseren. Het is een volledig geïntegreerde oplossing voor bedrijfsbeheer, met modules voor boekhouding, verkoop, inkoop, CRM, productie, voorraadbeheer en nog veel meer. Odoo heeft een modulair ontwerp, wat betekent dat je klein kunt beginnen en geleidelijk aan meer modules kunt toevoegen wanneer daar behoefte aan ontstaat. Hoewel Odoo in Nederland misschien nog niet zo bekend is, heeft Odoo in de rest van de wereld al behoorlijk wat bekendheid vergaard. De ERP-software heeft wereldwijd maar liefst twaalf miljoen gebruikers.

De belangrijkste voordelen van Odoo zijn: 

  • Odoo is modulair; je implementeert alleen de modules die je nodig hebt. 
  • Odoo biedt integraties met verschillende andere tools, zoals Amazone en Bol.com.
  • Odoo is zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. 
  • Odoo is betaalbaar en schaalbaar.

Wat is Exact eigenlijk?

Het Nederlandse bedrijf Exact is opgericht in Delft en biedt al meer dan veertig jaar innovatieve software-oplossingen voor mkb’ers en accountants in Nederland, België en Duitsland. Exact richt zich voornamelijk op boekhouding en financiële processen, maar biedt ook modules aan voor projectmanagement, productie en handel. Afhankelijk van bijvoorbeeld jouw bedrijfsgrootte en budget zijn er verschillende implementatieopties om tussen te kiezen. Zo heb je Exact Online, Exact Globe+, Synergy of Financials. Meer dan 675.000 bedrijven vertrouwen op de cloud van Exact om hun financiën en bedrijfsprocessen te beheren.

De belangrijkste voordelen van Exact zijn: 

  • De implementatietijd is relatief kort; je kunt snel aan de slag.
  • Exact staat bekend om de snelheid, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.
  • Dankzij de flexibele abonnementen en modules betaal je alleen voor de functionaliteiten die je nodig hebt. 
  • Exact biedt ondersteuning voor internationale activiteiten; ideaal wanneer je wilt uitbreiden naar het buitenland.

Ontdek de mogelijkheden van Odoo

Maak jij op dit moment gebruik van losse softwarepakketten? Of ben je ontevreden over jouw huidige ERP-oplossing? Odoo helpt jouw bedrijf om alle processen te optimaliseren en te digitaliseren en dat allemaal in één gebruiksvriendelijk ERP-pakket.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen per ERP-systeem?

Een ERP-systeem is modulair opgebouwd. Iedere module ondersteunt een specifieke taak of afdeling en samen vormen ze één grote database voor jouw organisatie.

De belangrijkste modules van Odoo software zijn:

  1. Customer Relationship Management (CRM)
    Dit onderdeel biedt tools voor klantinteractie, verkoopkansenbeheer en klantgerichte rapportage.
  2. Sales
    Tools voor het beheren van verkoopactiviteiten, zoals offertes en orders.
  3. Inkoop
    Van offerteaanvragen tot inkooporders en leveranciersbeheer. 
  4. Voorraadbeheer
    Real-time inzicht in de voorraadstatus.
  5. Projectmanagement
    Projectmanagement biedt functies waardoor projecten binnen budget en op tijd kunnen worden afgerond, zoals tijdregistratie en kostenbeheer.
  6. Boekhouding
    Bekijk alle financiële bewegingen binnen de organisatie; van debiteuren tot crediteuren.
  7. HRM (Human Resource Management)
    Personeelszaken zoals werving, payroll en vakantiebeheer.
  8. E-commerce
    Hieronder valt bijvoorbeeld het productbeheer en online betalingen.
  9. Marketing
    Dit onderdeel ondersteunt marketingactiviteiten als e-mailmarketing, social media en lead beheer.
  10. Website Builder
    Tooling voor het bouwen en beheren van een bedrijfswebsite.

De belangrijkste onderdelen van Exact software zijn:

  1. Financieel
    Denk aan boekhouding, financieel beheer, budgettering en financiële rapportage. 
  2. Inkoop
    Van offerteaanvragen tot inkooporders en leveranciersbeheer. 
  3. Voorraad
    Real-time inzicht in de voorraadstatus.
  4. Productie
    Dit onderdeel ondersteunt productieplanning, productiebesturing en kwaliteitsbeheer.
  5. Verkoop 
    Denk aan offertebeheer, orderverwerking en facturering. 
  6. Customer Relationship Management (CRM)
    Dit onderdeel biedt tools voor klantinteractie, verkoopkansenbeheer en klantgerichte rapportage.
  7. HRM (Human Resource Management)
    Het beheer van personeelsadministratie, salarisverwerking, verlofbeheer en talentmanagement.
  8. Projectmanagement
    Projectmanagement biedt functies waardoor projecten binnen budget en op tijd kunnen worden afgerond, zoals tijdregistratie en kostenbeheer.
  9. Servicebeheer
    Serviceactiviteiten zoals klantafspraken en onderhoudsplanning.
  10. Business Intelligence (BI) en rapportage
    Geavanceerde analyse- en rapportagemogelijkheden.

De lijstjes hierboven tonen de tien onderdelen die de softwareleveranciers zelf als belangrijkste beoordelen. In werkelijkheid hebben zowel Odoo als Exact veel meer onderdelen. Het is aan jou om te bepalen welke modules je wilt gebruiken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Odoo en Exact?

Zoals je ziet zijn er diverse overeenkomsten tussen Odoo en Exact, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Deze hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet: 

1. Modulariteit en flexibiliteit

Exact is een stuk minder modulair en flexibel dan Odoo. Exact heeft software-oplossingen voor specifieke sectoren zoals de bouw of productie en deze bieden minder ruimte voor maatwerk. 

2. Gebruiksvriendelijkheid

Odoo heeft een heel moderne en gebruiksvriendelijke interface. Exact is wat minder intuitief. Hierdoor is Odoo (in tegenstelling tot Exact) wat toegankelijker voor niet-technische gebruikers.

3. Ondersteuning

Odoo werkt met geautoriseerde Odoo-partners zoals Dynapps. Deze bieden niet alleen consultancy, maar ook support voor klanten. Odoo heeft bovendien een grote, internationale community die erg actief is op bijvoorbeeld forums. Exact biedt enkel professionele ondersteuning met partners en consultants.

4. Doelgroep

Exact richt zich vooral op specifieke sectoren zoals de bouw, productie en logistiek. Odoo richt zich daarentegen op het midden- en kleinbedrijf in het algemeen.

ERP-systeem gekozen? Werk aan de winkel!

Wanneer je een ERP-systeem hebt gekozen, begint het pas: de implementatiefase. Een ERP-systeem implementeren is een tijdrovende klus. Je bent bovendien afhankelijk van verschillende factoren: het juiste pakket, één of meer kundige consultants, draagvlak binnen de eigen organisatie én een goede projectplanning. In zo’n geval biedt een ERP-implementatiepartner als Dynapps een oplossing. Deze brengt de benodigde kennis, ervaring en ondersteuning met zich mee, zodat de ERP-software succesvol geïntegreerd kan worden binnen jouw organisatie. Houd wel in gedachten dat het een partner is. Dat betekent dat je het samen zal moeten doen. Pak je het goed aan? Dan betaalt een goede voorbereiding zich gegarandeerd terug. Veel succes!

SAMEN AAN DE SLAG?

De Odoo Gold Partner voor jou!

Als trotse Odoo Gold Partner staan we voor jou klaar met een team vol expertise in jouw specifieke sector.